Νεότερες σημαντικές ανακοινώσεις


Έχουμε να σας ανακοινώσουμε σημαντικά νέα σχετικά με τις δραστηριότητες του Αρχείου μας.

 1. Καθιερώσαμε μια σημαντική καινοτομία, εμπλουτίζοντας την ιστοσελίδα μας με ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας και βιντεοσκοπημένες σημαντικές εκδηλώσεις και διαλέξεις του Ιδρύματός μας. Όλες αυτές οι αναρτήσεις είναι απολύτως ελεύθερες ακόμη και για αντιγραφή. Σκοπό έχουν την παροχή της δυνατότητας στους εκτός Καβάλας πολυάριθμους φίλους του Ιδρύματός μας να παρακολουθούν «ζωντανές» τις δραστηριότητές μας. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα εμπλουτιστεί αυτή η βιντεοθήκη και με ιστορικού κυρίως περιεχομένου βίντεο φίλων μας.
 2. Πολύ σύντομα όλες οι ΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ μας θα είναι αναρτημένες στην παρούσα ιστοσελίδα, απολύτως ελεύθερες για ανάγνωση και αντιγραφή. Το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας καθιέρωσε τις αναστατικές του εκδόσεις με μοναδική επιδίωξη την παροχή σε όλους τους Έλληνες τη δυνατότητα προσέγγισης σε δυσεύρετα σπάνια βιβλία. Πιστεύουμε ότι η ελεύθερη ανάρτηση στο διαδίκτυο εξυπηρετεί πολύ καλύτερα αυτόν τον σκοπό.
 3. Συμμετέχοντας στον εορτασμό της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας, το ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ εξέδωσε το εξαιρετικά ΕΠΙΚΑΙΡΟ βιβλίο του Ιστορικού Δρ. Γεωργίου Κουτζακιώτη, με τον τίτλο:

  «Η ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ. Οι μαρτυρίες των Προξενικών εκθέσεων του Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη στα 1912-13».

  Ως γνωστόν, ο Κ. Βουλγαρίδης ήταν Προξενικός Πράκτορας της Γαλλίας και της Ρωσίας κατά την περίοδο της κατοχής στα 1912-13 και οι εκθέσεις του προς τους προϊσταμένους του περιέχουν πλήθος άγνωστων γεγονότων που συνέβησαν στην πόλη μας και φωτίζουν με πολλές νέες πληροφορίες την δύσκολη περίοδο πριν από την απελευθέρωση.

  Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην Καβάλα, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» στις 30 Οκτωβρίου 2013 από τον Καθηγητή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. ΣΤΑΘΗ ΚΕΚΡΙΔΗ, τον συγγραφέα Δρ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΟΥΤΖΑΚΙΩΤΗ του Εθνικού Κέντρου Ερευνών και τον Πρόεδρο του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας κ. Νικόλαο Β. Ρουδομέτωφ. Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του εξαιρετικά ενδιαφέροντος Ντοκιμαντέρ παραγωγής του Ι.Λ.Α.Κ. «ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΚΑΤΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ», το οποίο θα βρείτε ελεύθερο στην παρούσα ιστοσελίδα, στην επιλογή videos.

  Το βιβλίο πωλείται αντί 15 € (τηλ. 2510222830).

 4. ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ Ο «ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΜΗΝΥΤΟΡΑΣ».

  Το Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας γνωστοποιεί την προσεχή κυκλοφορία ενός έγκυρου επιστημονικού Ιστορικού περιοδικού, του «ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΗΝΥΤΟΡΑ».
  Η έκδοση αυτή στοχεύει:

  1. Στη δημοσίευση και ανάδειξη πρωτότυπων ιστορικών μελετών και μονογραφιών.
  2. Στην έρευνα και δημοσίευση - παρουσίαση νέων ή δυσπρόσιτων και μη επαρκώς διερευνηθέντων, στην ελληνική βιβλιογραφία, ιστορικών πηγών και αρχειακού υλικού.
  3. Στην ανάδειξη εξαίρετων εργασιών ιστορικών επιστημόνων και ερευνητών, ιδιαίτερα της επαρχίας, καθώς οι τοπικές ιστορίες μας αποκαλύπτουν νέους ιστορικούς θησαυρούς της πατρίδας μας.

  Οι θεματικές ενότητες είναι οι ακόλουθες:
  α) Τοπική Ιστορία επικεντρωμένη σε όλες τις πόλεις και περιοχές της Ανατ. Μακεδονίας και της Θράκης.
  β) Βαλκανική Νεότερη Ιστορία, με έμφαση σε γεγονότα με έμμεση ή άμεση επίδραση ή σχέση με τη Β. Ελλάδα.
  γ) Ιστορικά της Αρχαίας Θράκης. Φυλές, Θρησκεία, Γεωγραφία, Πόλεις, Βασιλείς, Πόλεμοι, Ήθη και Έθιμα, Πολιτισμός, Οικονομία, Εμπόριο κ.λπ. Πελασγοί: Προϊστορία, Ιστορία και Πολιτισμός. Μελέτες των συγγενών στοιχείων Θρακών και Ελλήνων, ως και των στοιχείων της προέλευσης των Αρχαίων Θρακών από τους Πελασγούς που αποτελούν και το φυλετικό υπόστρωμα του πλείστου των Αρχαίων Ελλήνων. Διερευνήσεις των φυλετικών σχέσεων μεταξύ των Ετρούσκων της Β. Ιταλίας και των Πελασγών των Βαλκανίων.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Η επιστημονική Επιτροπή του «Ιστορικού Μηνύτορα» θα είναι αρωγός των νέων επιστημόνων και ερευνητών και συνεργάτης των παλαιών και έμπειρων εισηγητών. Αναμένουμε τη συνεργασία σχετικών Σχολών και Τμημάτων ελληνικών Πανεπιστημίων. Οι υποβαλλόμενες προς δημοσίευση εργασίες πρέπει να είναι σε ψηφιακή και χαρτώα μορφή (MS Word 2003 ή 2007, Photoshop για το φωτογραφικό ή φωτοαντιγραφικό υλικό) και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις συγγραφής επιστημονικών εργασιών, με όλα τα στοιχεία των πηγών και τις τεκμηριώσεις των συμπερασμάτων. Η έκδοση του «Ιστορικού Μηνύτορα» φιλοδοξεί να προχωρήσει την ιστορική έρευνα σε τομείς εμφανώς υποβαθμισμένους, χωρίς προκαταλήψεις, σκοπιμότητες και στρογγυλέματα, με γνώμονα την αλήθεια και την επιστημονικώς άριστη τεκμηρίωση. Είμαστε ορθάνοιχτοι στους σοβαρούς επιστήμονες και ερευνητές, ιδιαίτερα στους νέους που αποτελούν την ελπίδα του μέλλοντος.

  Τα κείμενα προς δημοσίευση στον ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΗΝΥΤΟΡΑ θα πρέπει να σταλλούν με τους ακόλουθους τρόπους:
  Α) Ηλεκτρονικά, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: histarchiv@otenet.gr
  Β) Ταχυδρομικώς, στη διεύθυνση:
  Ιστορικό & Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας
  Τ.Θ. 1548, Τ.Κ. 65110, Καβάλα.
  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2510 222830, τηλεομοιότυπο 2510 837880.

 5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΚΑΘΕ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  Εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία μας προς τον Υπουργό των Οικονομικών, τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που κατά καιρούς ψήφισαν απίστευτης σκληρότητας φορολογικές επιβαρύνσεις, οι οποίες πλήττουν καίρια τα οικονομικά των Ιδρυμάτων που υπηρετούν τον Πολιτισμό, την Ιστορία και την Παράδοση στην πατρίδα μας. Δεν εξαιρέθηκε ούτε η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών με τη γιγαντιαία, διεθνών διαστάσεων, προσφορά της προς τον τόπο και τη Μακεδονική Ιστορία και παράδοση, από ανθρώπους ανιδιοτελείς και σεβαστούς υπηρέτες των ανθρώπινων αξιών. Ο ΣΙΩΠΩΝ ΔΟΚΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΙΝ.

 6. ΕΝ ΚΑΙΡΟΙΣ ΧΑΛΕΠΟΙΣ, δηλώνουμε ότι, παρά την οικονομική αποδυνάμωση των μελών και των φίλων του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας, ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, καθώς πιστεύουμε ότι μπορούμε να στερηθούμε τα πάντα, όχι όμως τη χαρά και τη βαθειά ικανοποίηση της προσφοράς Πολιτισμού και αγάπης για τον τόπο, που προσφέρει το Ι.Λ.Α.Κ.
 7. Ανακοινώνουμε την ψηφιακή έκδοση των Πρακτικών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Βαλκανικών Ιστορικών Σπουδών που οργανώσαμε με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. στην Καβάλα, τον Σεπτέμβριο του 2010. Ήδη έχει περατωθεί η επιμέλεια και με μεγάλη χαρά μπορούμε να αναφέρουμε ότι φιλοξενούνται στα Πρακτικά αρκετές εξαιρετικές, πρωτότυπες μεγάλου ενδιαφέροντος εισηγήσεις, οι οποίες τιμούν όχι μόνον τους εισηγητές τους, αλλά όλους τους συντελεστές του Συνεδρίου, ως φιλόξενη μήτρα ανάδειξης εξαίρετων επιστημονικών εργασιών.
  Τα Πρακτικά είναι αναρτημένα στην παρούσα ιστοσελίδα σε ψηφιακή μορφή. Αποτελούνται από 3 τόμους 1486 σελίδων.

  ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να μεταβείτε στη σελίδα των Πρακτικών.

  Για πρώτη φορά ο τρίτος τόμος περιλαμβάνει αποκλειστικά Βαλκανική Ιστορία. Αυτό ήταν άλλωστε και στόχος από το πρώτο Συνέδριό μας, για να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε δραστηριότητες και γεγονότα τα οποία αν και έλαβαν χώρα εκτός των σημερινών ορίων της πατρίδας μας, εν τούτοις μας αφορούσαν και μας επηρέασαν με διάφορους τρόπους. Τώρα που οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί και τα σύνορα είναι πλέον ιδεατές γραμμές, πιστεύουμε ότι ήδη έχουμε αργήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι η καλύτερη γνωριμία με τους γείτονες, και ως γείτονα θεωρούμε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, είναι επιβεβλημένη, με όλον τον σεβασμό της αυτοτέλειας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του καθενός λαού. Ο τόμος της Βαλκανικής Ιστορίας αποτελεί το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
  Οι τρεις τόμοι των Πρακτικών είναι οριστικά σελιδοποιημένοι σε ψηφιακή μορφή pdf και απολύτως ελεύθεροι στο διαδίκτυο, στη διάθεση των συνέδρων και κάθε ενδιαφερομένου, για ανάγνωση, λήψη ανατύπων (αντιγραφή) και κάθε άλλη νόμιμη χρήση. Ελπίζουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υλοποιηθεί η προ πολλού υποσχεθείσα οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ. και θα έχουμε εκτυπώσει και την χαρτώα μορφή, ώστε να είναι διαθέσιμη στους Συνέδρους, στις Βιβλιοθήκες και σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 8. ***

  Νέα Μέλη στην οικογένεια του Ιστορικού & Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας

  Αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το θεσμό των Επίκουρων Μελών του Ι.Λ.Α.Κ. Οι φίλοι μας ζητούν επίμονα να προσφέρουν την αγάπη και τις υπηρεσίες τους στο Αρχείο μας. Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι η εγγραφή και η συμμετοχή είναι τελείως δωρεάν, χωρίς απολύτως καμία μηνιαία ή ετήσια συνδρομή. Η μόνη υποχρέωση των μελών είναι να επιλέξουν σε ποιο Τμήμα του Ι.Λ.Α.Κ. μπορούν με άνεση να προσφέρουν προσωπική υπηρεσία, μέσα στις δυνατότητες του καθενός, όσο μικρές και αν είναι. Ολοκληρώνεται η σύνταξη του εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας των Επίκουρων Μελών, ώστε να υπάρχει το πλαίσιο και οι οργανωτικοί κανόνες.
  Στόχος μας είναι η εγγραφή 500 μελών, γεγονός που θα καταδείξει την απήχηση των δραστηριοτήτων του Ι.Λ.Α.Κ στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και την εκτίμηση και την αγάπη των συμπολιτών μας.